Gyermekbútor károsanyag-kibocsátás mentesen

2020.07.24

Szülőként számomra is - mint minden szülő számára - a legfontosabb gyermekem egészsége, ezért is kezdtem el az otthoni környezetünkben fellelhető bútorok károsanyag-kibocsátásával foglalkozni. "A bútorok is bocsáthatnak ki káros anyagot?" merülhet fel sokunkban a kérdés, a válasz IGEN!

Manapság reneszánszát éli a természethez való visszatérés, megpróbálunk környezettudatosan, hulladékmentesen, öko-szemlélettel élni, kerüljük az adalékanyagokat tartalmazó ételeket, keressük a bio termékeket és még sorolhatnánk. Azonban arról kevésbé esik szó - sokan nem is tudnak róla -, hogy az otthonunkban található, gyermekeinket is körülvevő bútorok egy része gyártásuk után még több évig bocsátja ki magából a gyártás során felhasznált vegyszereket. Természetesen erre, a levegőben megjelenő koncentrációra is létezik egy a WHO által meghatározott küszöbérték, mely alatt nem tekintik veszélyesnek. De gondoljunk csak bele, az alábbi két kép közül melyik helyen ücsörögnénk szívesen gyermekünkkel? (Mindkét esetben a WHO által meghatározott küszöbérték alatti a károsanyag-koncentráció, még egészségesnek mondató a levegő.)

Na de mi is van pontosan a bútorokban, amik károsak lehetnek az egészségünkre?

Faipari termékek gyártása során felhasznált káros vegyület a formaldehid mely gyermekünk illetve számunkra is káros lehet, szem és bőrirritációt válthat ki, belélegezve fejfájást, légzési zavarokat, a nyálkahártya irritációját, égető érzést, könnyezést okozhat. Mivel a levegőnél nehezebb gázról van szó, arra érzékenyebbeknél erőteljes allergiás, asztmatikus reakciókat válthat ki.

Gyermekeknél mindezek a tünetek kisebb mennyiségtől is kialakulhatnak és erősebben léphetnek fel. A levegőbe keveredett 37%-os formaldehid-koncentráció belélegzése a felnőttek számára akár halálos is lehet.

A Fraunhofer Intézet becslése szerint a ma kapható összes forgácslap 80-85 százaléka formaldehides ragasztót tartalmaz. Természetesen az elmúlt 20 év során a gyártók is megpróbálták ennek a vegyszernek az elkerülését, de ez a tömeggyártásban nem került forgalomba.

Mi is felnőttünk valahogy...

A fentiek elolvasása után, felmerülhet bennünk a kétely, mi is felnőttünk valahogy, mégis itt vagyunk; ez is csak egy újabb divat, nagyanyáink sem foglalkoztak ezzel. Ez mind igaz is, de azt ne felejtsük el, hogy anno nem kapott minden gyermek új bútort, egy-egy kiságy kiszolgálta a családban születő gyermekeket és még néha az unkákat is, ez pedig azt jelenti, hogy nem egy, a gyárból frissen kiadott ágyikóban hajtottuk álomra a fejünket, hanem 10-20-30 éves bútordarabokon. A hosszú évek alatt ha volt is károsanyag a bútorban, az rég elpárolgott. Fontos kiemelnem a ha szócskát, hiszen azt sem szabad elfelejteni, hogy régebben nem forgácslap volt a bútorok alapja, hanem falécezés, azaz az asztalos által elkészített bútor nem tocsogott a formaldehidben. 

Sok divat kering manapság, étkezésben, fürdetésben, az egész gyermeknevelésre vonatkozóan szinte pár évente cserélődnek az ajánlások, trendek,: régen kellett teával itatni a csecsemőt, ma 6 hónapos korig csak az anyatej (vagy tápszer) javallott; régen katiba tették a gyerekeket, ma már ez szigorúan ellenzett dolog és még sorolhatnám. A tudomány fejlődik, az ember folyamatosan arra törekszik, hogy egyre jobban nevelje gyermekét és egyre jobbat adjon neki (ez pedig nem biztos, hogy megegyezik a régi iskolák tanításával), úgy gondolom a vegyszermentes szemlélettel a gyermek egészsége szempontjából csak jót tehetünk. 

Bútorok károsanyag-kibocsátás mentesen

A jó hír, hogy aki szeretné, megteheti, hogy gyermekét olyan bútorok vegyék körül, melyek károsanyag-kibocsátása nulla. A Trini Bútor Manufaktúránál bútoraink tervezése során szem előtt tartjuk az élettani hatásokat, kérésre gyártás során (hordozóanyag, ragasztási eljárás, felületkezelés) csakis kizárólag természetes anyagokat használunk, amellett, hogy a Megrendelői elképzelésnek megfelelő megjelenést, stílust is biztosítani tudjuk. Amennyiben gyermekének minőségi, vegyszermentes bútort szeretne, készséggel állunk rendelkezésére.


Amennyiben kérdése merülne fel a témával kapcsolatban írjon nekünk az info@trinibutor.hu e-mail címre!  

Trini Tamás