Tippek konyhabútor tervezéshez

2020.09.20

Majdnem minden nő életében - és néha a férfiak életében is - eljön a pillanat, amikor egyre nagyobb késztetést éreznek arra, hogy megvalósítsák álom-konyhájukat. Képzeld el Te is, milyen érzés, amikor minden ott van, ahol szeretnéd, amikor nem kell a konyha egyik végéből a másikba szaladgálni főzés közben, amikor van hova elpakolni a nagybevásárlást, amikor még a kutyád 25 kilós száraztápját is van hova tenni és ami olyan szép, hogy megszólal, mert a Te saját stílusod tükrözi, tökéletesen illik hozzád és az otthonodhoz. A személyre szabott, egyedi gyártású konyha maga lehet a megtestesült álom, de egyben sok buktatója is lehet, ami még a kiegyensúlyozott lelkeket is próbára teszi... (nagyritkán az is előfordulhat, hogy a felfogadott belső építész követ el szarvashibákat, érdemes átgondolni a tervezett konyhát és megfogadni a kivitelező tanácsát is). A következőkben segítséget szeretnénk nyújtani a tervezésben azoknak, akik úgy döntöttek egyedi konyhát szeretnének.

Az a fránya sarok

A konyhák jelentős része "L" vagy "U" alakú, melyeknél egy-két sarokkal is számolnunk kell. A legtöbb ember még mindig abban az idejétmúlt megoldásban hisz, hogy az alsó szekrény esetében - ami minimum 60cm mély! - a kieső, belső sarokba egyszerűen benyúl a mellette található szekrényen keresztül. Ha logikusan átgondoljuk a helyzetet, ebben az esetben: le kell hajolni, térdelni ahhoz, hogy hozzáférjünk a szekrényhez, be kell másznunk, ha a szekrény végéből szeretnénk kiszedni a lábost és ráadásul mindent ki-, majd vissza kell pakolnunk ami akadályt képez a láboshoz vezető úthoz. Ha mindezt egy 30-40... 60 centiméter széles ajtón át kíséreljük meg, lehet csuklani fog az a bizonyos. 

Megoldás lehet különböző sarokszekrény vasalatok használata, melyek közül is vannak jobb és kevésbé jobb helykihasználásúak, de általában egy közös van bennük, forgatással érhetjük el, hogy mindenhez hozzáférjünk. 

A Trini Bútor Manufaktúránál a Kesseböhmer LeMans II vasalatra esküszünk, megbízható, strapabíró, teherbírása tálcánként 25 kg. Minimális erőfeszítéssel, teljes egészében kiforgatható a polc a szekrényből, így biztosítja optimális hozzáférést edényeinkhez. Ha pedig a sarokfiók áll közelebb a szívünkhöz, akkor a BLUM tandembox antaro SPACE-CORNER-t ajánljuk.

Mindegy melyik megoldás mellett tesszük le a voksunkat, lényeg, hogy ne a sarokszekrény vasalaton spóroljunk, hisz egy jó konyha hosszú évekig a szolgálatunkra lesz. 

A mosogatógép, az ember legjobb barátja

Szinte már nincs is olyan álom-konyha, amelybe ne kerülne beépíthető mosogatógép. De hova is helyezzük, ha azt szeretnénk, hogy a lehető legjobban járjunk vele?

Az első és legfontosabb, ügyeljünk rá, hogy a tervezett hely közelében legyen víz és szennyvíz csatlakozási lehetőség, a fali csatlakozó pontoktól ne legyen messzebb, mint 90 centiméter.

A következő szempont, hogy a mosogatótálcához is közel kerüljön, hiszen van az a helyzet, amikor először a tálcába kerül a mosogatnivaló és onnan pakolásszuk át a gépbe, ilyenkor nem lenne jó, ha az egész konyhát végigcsepegtetnénk... emellett a mosogatónál adott a víz és szennyvíz is. Legjobb, ha a mosogatótálca melletti korpuszba kerül a gép.

Végezetül a gép közelben legyenek az evőeszközök, tányérok és poharak, bögrék elhelyezésére szolgáló szekrények, fiókok, hiszen így gyorsabban végezhetünk a kipakolással anélkül, hogy a napi 6000 lépést teljesítenénk közben. 

Kézi mosogatás, sajnos egy ideig még maradnia kell 

Akár szeretjük, akár nem, egy konyhából nem lehet kihagyni a kézi mosogatót. Előfordulhat, hogy valamire SOS szükségünk van, nincs időnk megvárni, amíg egy gépi mosogatást indítunk, vagy vannak olyan eszközeink, amiket egyszerűen nem lehet a gépbe tenni, pl. fakanál, vágódeszka stb.

Mire figyeljünk a kiválasztásnál?

A mosogatótálca mellett legyen lehetőségünk csepegtető tálca elhelyezésére is, hiszen annak a fakanálnak valahol száradnia kell, a törölgetés pedig higiéniai szempontokból nem tanácsolt.

A mosogatóhoz megfelelő csaptelepet válasszunk, kerüljük a visszafröcskölő kombinációkat. Ha különálló csapot választunk, számoljunk vele, hogy a csap körül mindig víz lesz, amikor használjuk, így könnyen eláztathatja a környéket. Ha vízszintes felületű "kocka" dizájnnal ellátott csapot szemelünk ki magunknak, a vízkő-eltávolítást is vegyük fel a napi teendő közé. 

Tűzhely, főzőlap  

Az újabb építésű ingatlanoknál ma már megszokott, hogy a konyha és a nappali egy helyiségben kap helyet. Ezeknél nagyon fontos, hogy a megfelelő szagelszívásról gondoskodjunk, hacsak nem akarjuk, hogy a kanapénk illata még napokig a vasárnapi körömpörköltre emlékeztessen... Amikor szagelszívót választunk a légköbmétert a teljes, nappalival együtt számított értékkel kalkuláljuk. Tűzveszély miatt az elvezetés pedig SOHA ne történjen közvetlenül a padlástérbe!

A tűzhelynél még fontos szempont, hogy ne kerüljön közvetlenül függöny mellé, hiszen a szagokat beszívhatja a tüzet meg szíthatja.

Szabadon álló hűtő, mikró 

Elrettentő példa
Elrettentő példa

Egy jó asztalos mindent meg tud oldani, de nem biztos, hogy ez azt jelenti mindent meg is kell. A szabadon álló mikrót és hűtőt soha ne építsük be, hiszen ezeknek a szellőzése, hőleadása nem úgy lett kialakítva, hogy egy zárt dobozba tehessük őket. Ha mindenképpen ragaszkodunk a beépítéshez, akkor ajánlom az apróhirdetéses oldalakat, ahova jó áron eladhatjuk a szabadon álló hűtőnket és egy kis pluszért vehetünk beépíthetőt.

Energiaellátás 

Az álom-konyha általában úgy az igazi, ha álom-gépekkel van felszerelve, indukciós főzőlap, hűtő, szagelszívó, elektromos sütő stb. Azonban ezek csak árammal fognak működni. A konyha tervezési szakaszában egy szakemberrel méressük fel a villamos hálózatot és kérjük, hogy ellenőrizze le, megfelelő-e a meglévő hálózatunk - ehhez tudnia kell, milyen fogyasztókat terveztünk be és ezeknek milyen az áramigényük. Lehetséges, hogy a falban futó kábelek nem megfelelő keresztmetszetűek vagy rosszabb esetben hálózatbővítésre lehet szükségünk. Senki ne fogjon bele házilag a villamos hálózat szerelésének, bízza ezt mindig szakemberre!

Veszélyforrások a konyhában, védjük meg gyermekeinket! 

Az egyik leggyakoribb ok, amiért gyermek kórházba kerülhet az a mérgezés. A konyhánk tele van vegyszerekkel, zsíroldókkal, domestossal, mosogatógép tablettával stb. Ezeket mindig olyan helyre tegyük, ahol gyermek nem férhet hozzá. A legbiztosabb, ha magasra, a felső szekrénybe tesszük ezeket, ha ez nem lehetséges, gyermekzárral lássuk el az alacsonyabban lévő fiókot, szekrényt.

Ha van lehetőségünk rá, akkor a sütőt, mikrót célszerű oszlopba helyezni, olyan magasságba, hogy egy totyogó gyermek ne érhesse fel, így az égési sérüléseket előzhetjük meg. Ha ez nem lehetséges, akkor a sütő használatakor fokozottan figyeljünk gyermekünkre, esetleg ilyenkor a sütőtől gyermekráccsal védjük a kicsiket

Miben tudunk segíteni?

Amennyiben úgy gondolja, hogy egyedül bizonytalan a konyha tervezésében, mi a Trini Bútor Manufaktúránál szívesen segítünk megtervezni álom-konyháját, átnézzük meglévő terveit, elkészítjük a bútor gyártásához szükséges gyártástervet, melybe az Ön által kiválasztott konyhai gépek tökéletesen illeszkedni fognak.  

Trini-Takács Szilvia

Trini Bútor Manufaktúra