Tegyük tisztába a fogalmakat

2020.04.19

Munkám során számtalanszor tapasztaltam, hogy sokszor a Megrendelők keverik a bútoripari fogalmakat, sőt már arra is volt példa, hogy egy előttem ott járt "asztalos szakember", félrevezette a laikus vevőket, A sikeres kétirányú kommunikáció szükséges feltétele, hogy egy nyelvet beszéljünk, ehhez arra van szükség, hogy az egyes fogalmak alatt ugyanazt értsük. Ezzel a cikkemmel ebben szeretnék olvasóim segítségére lenni, az egyes fogalmakat egyszerűen, érthetően leírni.


FURNÉR

 • Furnér: Valódi fa lap, melyet különböző eljárási módokkal (késeléssel vagy hámozással) szabnak le a farönkről, 0,2 és 8 mm közötti vastagságban. Mivel igazi fából származik, így két 100%-ban azonos furnér teríték nem létezik, mindegyik egyedi és megismételhetetlen
 • Intarzia: Intarzián eredetileg a fából készült tárgyba berakott más színű faberakást értettek. A berakás legfontosabb anyaga a fa, de réz, ón, ezüst, teknőspáncél, gyöngyház, elefántcsont és egyéb is lehet. A fából készült intarzia a bútorok díszítésére szolgál, különböző furnér terítékekből összeállított mintázat. Az igazán értékes, művészeti alkotásnak minősülő, egyedi intarziánál az egyes elemek vágása szabad-kézzel történik (személyes kedvenceim közé tartozik az intarziakészítés).
 • Furnér választék: Gyakorlatilag a fák közül valamennyi fafaj alkalmas furnérnak, de rendszerint a színesebb, szebb fafajokat alkalmazzuk. A fák természetes színe mindig meleg hatású. Általában itthon népszerű fafajok: tölgyfák, kőrisfák, szilfák: hegyi szil, mezei szil, cseresznye, platánok, bükk, hegyi juhar, körte, közönséges dió, feketedió, feketenyár tiszafa, tulipánfa, csomós tuja. 
 • Furnérozott bútor előnyei: Valódi fát láthatunk és tapinthatunk, azonban a fa negatív tulajdonságai (súly, vetemedés, hibák) nem jelennek meg, mindezek mellett a furnérozás sokkal gazdaságosabb fa kitermelés szempontjából mint a tömörfa bútorokkal szemben Egyedi megjelenés, a lehetőségek végtelen tárháza. 
 • Mire kell figyelni: A furnér ragasztása és megmunkálása során felhasznált anyagokra kell ügyelni, lehetőleg természetes összetevőket válasszunk. Kézi intarziát csak műbútor-asztalos mestertől rendeljünk, aki művészeti értékeket képvisel. 

TÖMÖRFA

 • Tömörfa bútor: A legősibb bútorfajta, melynek történetét 5000 évre visszamenőleg ismerjük. Lehetnek ácsolt bútorok vagy asztalosbútorok.
 • Tömörfa bútor előnyei: 100%-osan fából készülnek, így garantált a természetes alapanyag, amennyiben a megmunkálás során is csak természetes anyagokat használunk elérhető a zero károsanyag-kibocsátás.  Tartós, időtálló, esztétikus bútordarabok készíthetőek belőle.
 • Tömörfa bútor hátránya: A tömörfából készült bútordarab súlyos, ezért mozgatása nehéz. A megmunkálás során sok hulladék keletkezik, így gazdaságtalanabb egy furnérozott bútorhoz képest. 
 • Mire kell figyelni: Nagyon fontos, hogy az alapanyagot megfelelően kezeljék, szárítsák. Az asztalosipari eljárások közül a táblásítás is kiemelten kezelendő, ha nem megfelelően végzik a bútor vetemedhet. 

LAMINÁLT BÚTORLAP

 • Laminált bútor: A laminált bútor esetében a hordozó rétegre - ami rendszerint formaldehidet tartalmazó forgácslap - laminátum kerül. A laminátumra, azaz műgyantával átitatott többrétegű papírra különböző mintákat, színeket nyomtatnak, például egy fa rajzolatát, beton mintázatot, magas fényű színeket. A nyomat határtalan lehetőséget biztosít, gyakorlatilag csak a gyártók képzeletén múlik, milyen laminált választékot kínálnak. 
 • Laminált bútorlap felülete: Maga a bútorlap felülete különböző érdességű lehet, melyet még a gyártás során alakítanak ki, a teljesen sima felülettől kezdve az erősen strukturáltig bármi előfordulhat. 
 • Laminált bútor előnyei: A tömörfa és furnér bútorokhoz képest olcsóbb az előállításuk. A kész bútor előállítása gyorsabb, mert nincs szükség felületkezelésre (nem kell lakkozni, olajozni). Nem vetemedik, nem kell kezelni. A gyártók széles választékot nyújtanak.    
 • Laminált bútor hátránya: A nem természetes összetevői miatt károsanyag-kibocsátásával számolni kell. Nem helyettesítheti az igazi fát, mindig "csak egy utánzat" marad.  
 • Mire figyeljünk: Mivel a laminált bútorlapokat gyártják, azaz egy asztalos műhelyben nem előállíthatók, különböző minőségű lapok kerülnek forgalomba különböző gyártók által. Nagyon fontos, hogy csak megbízható, jó minőségű gyártótól vásároljunk, itt is igaz a mondás, olcsó húsnak híg a leve...